Femtonde veckan

Gravid: 14 veckor

Nu är du 14 veckor gången (eller gravid i 15:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu börjar din bebis få hår. Vilken färg det kommer att bli får du däremot vänta med att se. Visserligen har du ju genetiska ledtrådar från din och din partners familj, men det kan ändå bli en överraskning vid födseln. Din bebis har fint hår över hela kroppen som kallas lanugo, men det brukar försvinna mot slutet av graviditeten. Ditt eget hår är kanske också tjockare och blankare än vanligt (en av de trevligare biverkningarna) — så njut av ditt fina hår medan det varar!

Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

fetal development at 14 weeksKring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas.

Om du inte gjort ett NUPP-prov, men ändå vill få en uppfattning om hur hög risken för kromosomskador är, kan du göra en serumscreening (biokemisk screening eller Köpenhamnsprov) från vecka 14. Det mäter nivåerna av vissa äggviteämnen i ditt blod och kan ge en bild av hur stor risken är för Downs syndrom eller annan kromosomskada. Resultatet kan visa om det är relevant att överväga ett fostervattensprov, som görs mellan vecka 15 och vecka 18 och som vanligtvis erbjuds om den blivande mamman är över 35 eller har kromosomavvikelser i släkten.

Ultraljudsbild

Fick idag ett mms med en ultraljudsbild av min bästa vän. Fantastiskt! Började nästan gråta.

Fjortonde veckan

Nu är du 13 veckor gången (eller gravid i 14:e veckan, om du föredrar att räkna så). Om du kunde hålla din bebis hand nu, skulle du redan kunna se det unika mönster som utgör våra fingeravtryck. Du skulle också se blodkärl och inre organ genom den tunna huden. Din bebis växer! Nu kanske du har mer av både energi och lust: andra trimestern (fjärde till sjätte månaden) kan vara något av en 'smekmånad'. Tyvärr gäller det inte alla; vissa kvinnor dras fortfarande med de vanliga graviditetsbesvär vi pratat om. Varje graviditet är unik och även kvinnor som varit gravida tidigare kan finna att den andra eller tredje kan kännas annorlunda.

fetal development at 13 weeksNu är fostret sju till åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet. 


Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att folk ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera kolostrum, även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.

Trettonde veckan

Nu är du tolv veckor gången (eller gravid i trettonde veckan, om du föredrar att räkna så).

Så här växer din bebis

Nu förändras bebisens ansikte. Ögonen, som till att börja med satt på sidorna av huvudet, sitter nu närmare varandra och öronen sitter också på ungefär rätt ställe. Vävnader och organ som redan är formade växer nu snabbt och mognar. Bebisens tarm, som började som en ansvällning på navelsträngen, kommer att börja resan ner i buken ungefär nu.

Nu börjar bebisens ansikte se mer mänskligt ut, även om den fortfarande bara är c 5,5 cm lång fråfetal development at 12 weeksn hjässa till rumpa och väger mindre än 14 gram. Ögonen har nu förflyttats framåt från sidorna av huvudet och sitter närmare varandra. Öronen sitter nästan där de ska på en ”färdig” bebis. Levern producerar galla och njurarna utsöndrar urin.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen.

Nu kan barnmorskan känna ovandelen av din livmoder, som kallas för fundus, längst ner i buken. I andra trimestern kommer du förmodligen att vilja ha lösare och mer bekväma kläder, eftersom dina vanliga kläder kommer att börja sitta för tajt om de inte redan gjort det.

De flesta slipper graviditetsillamåendet från andra trimestern, vilket gör aptiten bättre.

Illamåendets varande eller inte varande

Jodå, det är kvar. Fruktansvärt jobbigt. Men det är bättre än förra veckan iallafall, så det är alltid något. Men jag är så sjukt trött på det här nu. i fem veckor har jag varit i stort sett konstant illamående från morgon till kväll. Det är inte lätt att få något vettigt gjort kan jag säga.

Tolfte veckan

Vecka 12

Barnet:

Ca 5.5 cm och 25 gr. Barnet rör sig mycket i livmodern utan att du märker det. Det finns redan 60 ml fostervatten i livmodern. Hjärnan är i en viktig utvecklingsperiod. Barnet har ögonlock och tandanlagen är på väg. Det går inte att se vilket kön barnet har vid en ultraljudsundersökning även om könsorganen börjat utvecklas. Man kan bara ana skillnaden på flicke- och gossebarn då könsorganen är helt färdiga.

Mamman:

Om du ligger ner kanske du kan känna livmoderns kant strax ovanför blygdbenet? Kan du fortfarande ha dina vanliga kläder? De flesta har vid den här tidpunkten varit på sitt första inskrivningsbesök hos barnmorskan.

Nu är du elva veckor gången (eller gravid i tolfte veckan, om du föredrar att räkna så).

Så här växer din bebis

Nu har din bebis alla delar – från tandanlag till tånaglar. Den är ungefär lika lång som din tumme. Fingrar och tår har börjat separeras och delar av skelettet har börjat hårdna. Under de kommande sex månaderna är bebisens huvuduppgift att växa sig större och starkare och bli redo för livet på utsidan.

Nu närmar sig slutet av den första trimestern. Större delen av fostrets kritiska utveckling kommer att ha hänt om ett par veckor och risken för missfall sjunker då drastiskt.

fetal development at 11 weeksDitt fyra centimeter långa foster har nu alla väsentliga delar, från tandanlag till tånaglar. Bebisen håller igång med att sparka och sträcka på sig – det är rena vattenbaletten. Fingrar och tår har nu separerats helt och simhuden finns inte längre kvar. De kommande sex månadernas huvudprojekt kommer att vara att växa och bli större, starkare och mer motståndskraftig så att bebisen kan överleva utanför livmodern.

En mörk linje på magen som kallas linea nigra kan uppstå från venusberget och upp mot naveln. Din livmoder har nu växt såpass att den sticker upp ur bäckenet och barnmorskan kan alltså känna den om hon trycker på din mage.


Namndiskussion



Jag och maken är om möjligt än mindre överens om namn än vi var med Maja. Då fanns det ändå några namn vi var överens om, bl.a. just Maja. Men nu känns det nästintill omöjligt att enas.

A är övertygad om att det är en flicka till. Ett namn vi var överens om när vi väntade Maja var Clara. Och det är vi fortfarande lite inne på. Ingen av oss har pratat med Maja om det här. När jag frågade henne häromdagen vad bebisen ska heta om det blir en flicka säger hon utan att tveka: Clara. Hur är det möjligt? enda gången vi diskuterat detta var i bilen till min systers bröllop då Maja inte var med. Hur kan hon lyckas säga det enda tjejnamn som vi är någorlunda överens om? Chansen att det blir en Clara om det blir är tjej är nog ganska stor.

Pojknamn är vi ännu mindre överens om. Jag tycker om Elis, Mio, Noah osv. A vill ha Rune, Ulf, Jöns!! (det måste vara på skoj han säger detta, eller??). Vi är världar ifrån varandra. Fast Elis & Rune är ju faktiskt lite samma typ av gubbnamn. Jag kan bara inte se min nyfödda pojk heta Rune. Även om det är lite coolt.

innan jag träffade A, när jag drömde om min framtida dotter (har aldrig någonsin drömt om en son, men det blir naturligtvis fantastiskt om det skulle bli så), så var jag bestämd på att hon skulle heta Matilda. Och även om jag tycker att Maja verkligen är en Maja så känns det ändå lite bittert att min första dotter inte fick heta Matilda. A är nämligen totalt emot namnet för att det är ett hundnamn! Bara för att hans mormor haft en ettrig liten hund som hette Matilda. Jag ska försöka kämpa lite mer för namnet den här gången. När jag var yngre ville jag t.o.m. heta Matilda själv. Det är något magiskt över det namnet för mig. Kanske kan hon, om det blir en hon, få namnet i andranamn iallafall. Clara Matilda M är inte dumt alls. 

elfte veckan

Nu är du tio veckor gången (eller gravid i elfte veckan, om du föredrar att räkna så).

Så här växer din bebis

Under de kommande tre veckorna kommer din bebis att växa till dubbel storlek. Nu kan den svälja och sparka och alla viktiga organ än fullt utformade. Om du kunde se alla detaljer, skulle du få se små fingernaglar och dunig kroppsbehåring. De yttre könsorganen börjar synas och om några veckor kommer det att bli möjligt att se om det är en pojke eller en flicka.

Nu är fostret ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja. Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår.

fetal development at 10 weeksDe inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.

Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.

Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag – en blivande mamma beskrev det som ljudet av pyttesmå galopperande hästar.

tionde veckan

Nu är du nio veckor gången (eller gravid i tionde veckan, om du föredrar att räkna så).

Så här växer din bebis

Bebisen väger mindre än tio gram, men ligger i startgroparna för att börja växa snabbare inom kort. Alla kroppsdelar finns på plats; armar, ben, ögon, könsorgan och andra organ, även om de inte är färdigformade ännu.

Vid tionde graviditetsveckan kan det vara så att du åker känslomässig berg-och-dalbana. Det kan svänga ganska kraftigt. Det kan vara svårt för kvinnor som är vana vid att ha koll på allt, men det är viktigt att komma ihåg att det är normalt och faktiskt kan fortsätta under hela graviditeten. Hormoner har en del att göra med dessa känslosvängningar.

fetal development at 9 weeksI slutet av den här veckan kommer fostret att vara ungefär 2,3 centimeter långt (som en druva, ungefär) och väger än så länge mindre än 2 gram. Ögonlocken är stängda och kommer inte att öppnas förrän vecka 27. Vristerna är mer utvecklade, fotlederna har formats och fingrar och tår är mer tydligt utvecklade. Armarna har blivit längre och böjs vid armbågen. I slutet av den här veckan har innerörat formats. Även om det ännu inte skulle synas med ultraljud, så har könsorganen börjat formas. Vid det här laget har förmodligen din moderkaka utvecklats så att den sköter det mesta av hormonproduktionen.

Snart måste du fatta beslut om vilka prover du vill utföra. Vi har en komplett guide till screening och provtagning. Om du är äver 35 eller har genetiska förändringar i familjen, kanske du överväger ett moderkaksprov (chorion-villi-biopsi), som utförs mellan vecka tio och vecka tolv och som kan påvisa både kromosomförändringar och andra abnormaliteter.


RSS 2.0