Vilket kön blir det?

Den kinesiska graviditetskalendern kan hjälpa till att förutspå vilket kön det ska bli på barnet. Jag kan inte förstå hur det skulle kunna stämma, men det stämde faktiskt på min första dotter. Svartmarkerad i kalendern nedan. Lilamarkerat är vår nästa bebis och rosamarkerat är min bästa vän. Hon tror på en pojke så det ska bli roligt att se om hon eller kalendern har rätt.



Min man är stensäker på att vi får en flicka till. Jag misstänker också det, men är inte lika övertygad som honom. Kanske för att jag om jag fick välja skulle välja en flicka till. Jag är själv en riktig tjejig tjej och älskar rosa och dockor och Hallo Kitty. Kan inte riktigt se mig själv med en pojk och fordon, superhjältar och blått. Men blir det en pojk blir det helt fantastiskt såkart! Huvudsaken är att barnet är friskt.

Toaletten nästa

Idag mår jag vansinnigt illa. Inte så illa hela tiden, men det finns där. Och imorse trodde jag knappt jag skulle ta mig till jobbet. Usch vad hemskt. Det är ju för en god sak och då står man ju ut med det, men illamåendet i sig är verkligen inte kul.

Ska försöka få i mig en frukt och se om det lättar lite. Längtar till mina makaroner och köttbullar när det är lunch iallafall. Det är en tydlig skillnad på gravid illamående och annat illamående (iallafall för mig) man har liksom matlusten kvar (för vissa saker) trots att man mår dåligt. Inte när det är som värst såklart. Men när det är såhär att det ligger där hela tiden...

Som ett litet tuggummi

Igår berättade vi för vår dotter. Hon blev så otroligt glad och vill lyssna och känna på magen. Direkt måttade hon upp hur liten bebisen var och det stämde ganska precis. Hon sa sedan att den var lika stor som ett litet tuggummi. Vet inte vad hon fick det ifrån men fantastiskt gulligt var det. Berättade i samma veva att min bästa vän också har en bebis i magen. Då sa hon med chockad röst: "Ska hon ha barn?" Hahaha det var så fantastiskt roligt. Oj vad vi skrattade.

Jag var så sjukt lycklig igår. När jag kommit hem och vi berättat för dottern gick vi alla tre och hyrde film. Sedan gick vi på restaurang och sedan hem för att se film och mysa. Sådana kvällar är underbara.

Illamående

Har mått rätt illa idag. Känns som om det blir lite mer för varje dag. Hoppas inte det blir lika illa som med min dotter iallafall..

Sjunde veckan

Från babycenter

Nu är du sex veckor gången (eller gravid i sjunde veckan, om du föredrar att räkna så). Denna vecka börjar din bebis hjärna, muskler och skelett ta form. Händer och fötter ser ut som små fenor och det lilla hjärtat slår - dubbelt så fort som ditt. Du kommer förmodligen inte att känna något förrän cirka vecka 20 om du är förstföderska (vecka 18 om du är omföderska), men din bebis börjar snart röra på sig därinne. Mellan vecka 6 och vecka 12 brukar det vara dags för inskrivning hos barnmorskan. Detta brukar vara ett längre besök, cirka 1-1,5 timma. Då görs diverse hälsokontroller och den journal som sedan ligger till grund för planeringen av din hälsovård under och efter graviditeten skrivs.
fetal development at 6 weeks

Denna vecka är embryot ungefär lika stor som en torkad ärta. Om du kunde se hur det ser ut därinne, skulle du se att fostret har väldigt stort huvud i förhållande till kroppen. Embryots ansiktsdrag börjar formas och det finns mörka fläckar där ögonen sitter, öppningar där näsborrarna kommer att sitta och små gropar där öronen kommer att formas.


De knoppar som kommer att utvecklas till armar och ben är ännu tydligare nu. Embryots händer och fötter ser ut som små paddlar. Muskelfibrer utvecklas och tallkottkörteln håller på att formas. Ännu hörs det inte, men hjärtat (som nu har två kamrar) slår med ungefär 150 slag per minut - dubbelt så snabbt som ditt hjärta.


I mitten av denna vecka, börjar fostret röra på sig. Tyvärr får du vänta tills någon gång i andra trimestern innan du kommer att kunna känna din bebis rörelser.


Från Libero

Vecka 7



Barnet:

Ca.10 mm. Det nya lilla livet i din mage växer med 1 mm varje dag och på en vecka har det fördubblat sin längd. Dess hjärta slår och pumpar blod ut i vävnaderna till den lilla kroppen vars huvud nu går att urskilja. Det går tydligt att se strukturerna i barnets ansikte. Skelettet består i början av brosk men nu börjar förändringen som kommer att fortsätta tills barnet är ungefär 20 år. Handen har samma form som en paddel. Barnet är nästan genomskinligt. Det går att urskilja huvudet och svansen, likaså hjärtat, ryggraden och det som skall bli fingrar i händerna. Underhuden har inte bildats än men bindväven som är början till hud är på väg. Ögonen utvecklas men än finns inga ögonlock. I det som skall bli hjärnan är det en intensiv aktivitet redan nu. Olika delar av den primitiva hjärnan börjar få sina egna specifika funktioner och kopplingar mellan nervcellerna utvecklas fortlöpande. I slutet av den här veckan är ditt blivande barn stort som en ärta. Med ultraljud går det att mäta längden och att registrera hjärtslagen. Det går också att se om du väntar mer än ett barn.



Mamman:

Av och till kan du känna dig yr och körtlarna på dina bröstvårtor blir tydligare. Ännu kan ingen se på dig att du väntar barn men de flesta kvinnor känner förändringar i kroppen.


De dödar minimojerna

Har känt mycket i livmodern idag. Det sträcker och drar. Eller ja, det gör lite ont, så som när man ska få mens. Men mensen kommer ju inte som tur är.

Igår var jag väldigt nära att berätta för min dotter. Hon var ledsen och det kändes som om det passade bra. Men jag vill att vi berättar för henne tillsammans så det får vänta lite till.

Hon var så söt igår. Skulle sova på övervåningen medan vi var på nedervåningen. Hon ropade på mig och sa att hon var rädd. När jag kom upp frågade jag vad hon var rädd för. "Handtagen" svarade hon. De gråa handtagen som vi har på våra dörrar hemma. Jag frågade henne varför, och då sa hon "För att de dödar minimojerna". Vi kom överens om att hon måste ha drömt det, att handtagen inte är farliga. Att de ju faktiskt inte lever utan bara är en bit metall. Hon somnade ganska snart efteråt.

Pappakärlek

Barnet är planerat. Men nog trodde jag att jag ville lite mer än maken. Det tror jag inte längre. Varje kväll smeker han magen och undrar hur den och jag mår. Vi pratar namn, saker att köpa/inte köpa, byte av rum (vi har ett stort rum och dottern ett litet. När barnen blir två behöver de ett större...) osv. Känns overkligt men fantastiskt. Och för varje gest han gör som visar hur mycket han vill ha barnet som växer i magen på mig, desto mer sväller mitt hjärta.

Att man kan få vara så lycklig som jag är just nu. Världens mest fantastiska man, världens mest fantastiska dotter och en ny människa som växer i magen på mig. Jag vågar inte ta någonting för givet. Jag är rädd, varje dag att något ska gå fel. Men ibland fylls jag bara av en enorm lycka.

3 ska bli 4.

Namnbyte?

Nu ska en framtida lillasyster eller lillebror inte heta Z längre. min man frågade henne igår och nya namnet är Rulle. Haha vad får hon allt ifrån. Så kanske ska den lille/a i magen heta Rulle nu istället?

Vi får se vad hon kallar den när hon får veta att den faktiskt finns nu. Vi har ju bara frågat henne, när hon någongång får ett syskon, vad det ska heta. Inte att det faktiskt är ett på gång just nu.

Helg fylld av vänner

Helgen har varit hektisk. Mycket på gång, många att träffa. Men bara roliga saker. Tyvärr har den ju då gått jättefort. Så plötsligt är det måndag igen. Regnet öser ned utanför och jag har absolut ingenting att göra här på jobbet idag.

Har berättat för bägge mina systrar nu. Ska berätta för pappa nästa gång vi ses också tror jag. Hade tänkt göra det häromdagen, men dottern var med hela tiden och hon vet inget än. Vill berätta för henne varje dag, men det är kanske för tidigt? Om något händer, kommer hon förstå? Men hon är så förståndig så det gör hon nog. Kanske ska berätta nu när jag går in i sjunde veckan snart. Vi får se när det blir. Ska iallafall bli väldigt roligt att berätta för henne.

Bild i sjätte veckan


Idag går jag in i sjätte veckan

Från Familjeliv

Vecka 6


Kroppen: Du kan känna av graviditetssymtom som yrsel och bli lite darrig i benen emellanåt, särskilt om man har stått länge eller reser sig häftigt. Brösten kan ömma lite och bli en aning större. Det är också vanligt att man blir väldigt trött. Du kan få lite pormaskar i ansiktet till följd av hormonerna. Du bör avstå från alkohol och rökning från och med nu. Alkohol, nikotin och andra droger är extra skadliga tidigt under graviditeten, då det är en väldigt känslig period.
Det är även dags för dig att ta kontakt med barnmorskemottagningen.


Embryot: Embryot växer cirka en millimeter om dagen. Det är lika stort som en ärta, det vill säga tre-fem millimeter. Det har fortfarande en svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar. Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns inte mycket vatten att tala om.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, hjärtat slår med en kammare och munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.


Från Libero

Vecka 6


Barnet:

5 mm i sitthöjd. Vikten är ca 1 gram.
Nu går det att urskilja ögon, mun och näsa på barnet. Människoembryots mänskliga drag framträder allt mer. Utvecklingen är oerhört intensiv dessa veckor och känsligheten för negativ påverkan som allra störst.
Alkohol, nikotin och andra droger är alltid skadliga men extra mycket under den här fosterutvecklingstiden. Vissa sjukdomar och olika miljögifter kan också vara direkt skadliga för en fortsatt normal utveckling.

Det finns anlag till lungor och lever. Början på det som skall bli armar och ben sticker ut från kroppen som små knoppar. Armarnas skelett växer fram. I den här veckan är också öronanlagen synliga.


Mamman:

Går du i hemlighet och gläder dig över din graviditet? Redan nu kanske du känner dig som ett med det lilla liv du bär på och har en stark önskan att beskydda det. Mår du illa på morgnarna? Smakar inte kaffet lika gott längre? Många kvinnor får halsbränna och brösten kan kännas ömma och spända. Tröttheten och illamåendet består antagligen. Du kan vara mer trög i magen än vanligt. Det tar längre tid för maten att passera ner genom tarmarna och det gör att man får mer gaser i magen. Det är vanligt att känna sig uppblåst. Kanske känner du dig hungrig hela tiden.


Disken har smitit

Och då menar jag inte disken på köksbänken eller i diskmaskinen utan en av mina diskar i ryggen. Sjukgymnasten sa att den hamnat ur sitt läge och nu måste jag försöka trycka tillbaka den. Måste göra övningar varannan timme, får inte sitta (eller ja så lite som möjligt), ligga på mage och promenera mycket. Hoppas detta kommer hjälpa bara. Jag är trött på att ha ont i ryggen. Jag vill kunna njuta av Z i magen. Känna hur det drar i livmodern och ömmar i brösten. Inte bara känna av smärta i ryggen pga en disk som inte vill sitta på plats.

Han sa iallafall att det var bra att jag ringde så fort för annars hade det kunnat bli jätteilla om jag fortsatt sitta och böja mig framåt.

v.4+6, femte veckan?

Kanske är lite klurigt att förstå hur det går ihop? Inte egentligen. När man är i v.4+0-4+6 så är man i femte veckan och när man sedan går över till 5+0 (som jag gör imorgon tror jag) så är man i sjätte veckan.

En liten förklaring om någon mot förmodan skulle läsa det här och undra varför jag skriver om femte veckan när det i headern står 4 weeks and 6 days.

Bebisens utveckling

pregnancy week by week

Vill berätta

Jag får kämpa mot lusten att berätta hela tiden, varje dag. Tror faktiskt jag ska berätta för min familj snart. Det är ju så att om något händer, om bebisen inte stannar kvar i magen, så vill jag ju ha deras stöd. Jag vill att de ska veta varför jag är ledsen.

Kommer inte att berätta för hela världen än, mer än såhär anonymt. Men ingen annan verkar läsa det här, vilket är bra. Det är som en dagbok för mig. Ska försöka få in lite bilder också. Kanske på positiva graviditetstest, eller på magen. Kan ju vara roligt att ha en bild såhär alldeles i början också. Även om det som syns inte är bebis utan mer god mat, men jag vet ju att den är där inne, lilla/e Zäta.

Kan man festa utan alkohol?

Graviditetsmässigt så har det inte hänt så mycket annat. Ryggskottet har ju liksom fått mest fokus de senaste dagarna.

Var på fest i lördags. alltid tråkigare när man inte får dricka något. Men det var många gravida där, och speciellt en tjej som jag hoppas jag kommer se mycket av framöver. vi klickade verkligen. Sällan man i vuxen ålder träffar människor man verkligen vill bli vänner med. Hon är en sådan och det kändes som om hon kände likadant. Extra roligt eftersom det bara skiljer ett halvår på våra stora flickor och kommer att skilja lika lite på våra bebisar om allt går väl.

Har känt av hur trött jag är de senaste dagarna. Kan somna på soffan hur lätt som helst.

Ryggskott

Har lyckats dra på mig ett ryggskott. Det är ju mycket välplanerat såhär i början av graviditeten. Hände i söndags. Vet inte om det berodde på att jag flyttade runt lådor på krypvinden eller hoppade studsmatta med dottern, men det var efter det sistnämnda som jag kände smärtan. Som bara blev värre och värre. Vände inatt tror jag. Igår var jag nästan förlamad av smärta, men idag känns det helt okej.

Har fått strikta order av sjukgymnasten jag ska till senare idag att gå på många och långa promenader och jag får absolut inte sitta. Helst stå, annars ligga. Det var väldigt svårt att vänja sig vid igår. Man sitter ändå vid ganska många tillfällen under dagen. Som tur är har jag ett höj och sänkbart skrivbord på jobbet, så det funkar rätt okej. Men det är segt att stå en hel dag.


Trött, hungrig och lättirriterad

Idag är jag helt vansinnigt trött. Klockan är inte ens elva och jag håller på att somna hela tiden. Dessutom har jag varit vansinnigt hungrig hela dagen. Och humöret, det har inte varit något vidare. Eller alltså, egentligen är jag ju jätteglad och lycklig på alla sätt. Men känner att jag inte har något tålamod alls. Det tryter direkt om något går emot mig. Eller inte ens det, bara min älskade dotter klängde lite för mycket så kände jag hur jag tappade direkt. Så vi åkte ut och badade istället och det var väldigt skönt. Behövde bara komma iväg tror jag, komma ut. Men nu är jag som sagt så trött att jag somnar vilken sekund som helst.

ClearBlue digital

Tog ett sådant idag bara för att verkligen få se orden stå där, och ja det gjorde de ju. "Gravid". Tänk vad mycket lättare än att hålla på att tyda streck.

Varför Zäta?

Jag har ingen aning. En dag för några månader sedan så förklarade min dotter att hon ville ha en lillasyster och hon skulle heta Zäta (eller Z?). Sedan dess har jag frågat henne några gånger vad en framtida bebis ska heta och hon har varje gång utan tvekan svarat Zäta.

Jag har ingen aning om vad det kommer ifrån. Kanske någon av hennes filmer? Jag tycker jag har bra koll på de hon tittar på, men någonstans måste ju ju ha snappat upp det. Förutom att "lillasyster" (har försökt förklara att det kan man inte bestämma, det kan bli en lillebror också, men det örat lyssnar hon inte på) ska heta Zäta så heter även en docka och några gossedjur det nu.

Det svåra blir väl att få henne att godkänna något annat namn när bebisen kommer ut. För jag vill inte döpa mitt barn till Zäta även om jag gärna kallar den det när den är i magen. Könsneutralt, kort och coolt.

Illamående och andra tecken

Mår riktigt illa idag. Sitter och lider på jobbet. Längtar tills arbetsdagen är slut. Eftersom det är så lite att göra så tänker jag nog mer på det också.

Övriga symtom på graviditeten är:

Ömma bröst
Känsliga bröstvårtor. Om man inte varit gravid kan man inte förstå den underliga känslan man får när något berör bröstvårtorna. Det gör inte ont men det är SJUKT obehagligt.
Värk i magen som känns som mensvärk fast inte är det. Det är livmordern som jobbar och växer om jag förstått det rätt. Så jag gillar känslan, även om det gör ont. För det känns som om det betyder att det händer saker där inne.
Jag kissar ganska ofta, mer än vanligt då jag gör det väldigt sällan annars.

Känner mig inte så trött så många verkar vara och det är ju väldigt skönt. Om det blir som i förra graviditeten så kommer den tröttheten sedan, om några veckor. Minns att jag varje dag somnade på soffan på eftermiddagarna. Gör jag aldrig annars, om jag inte är sjuk.

Intressant med förra inlägget hur det kan skilja så på informationen. Men samtidigt så händer det ju så otroligt mycket i början. Så allt det kanske händer under femte veckan.

Femte veckan, 4+2

Från Familjeliv


Vecka 5


Kroppen: Nu är mensen försenad och du kan känna av illamående och trötthet. Du kan också känna att brösten är spända eller ömma. Gör du ett graviditetstest så bör du få ett utslag som visar att du är gravid. Det bästa är att göra testet på morgonurin. På barnmorskemottagning kan du göra testet gratis.


Embryot: Tre sorters cellager utformas på embryot; ektoderm, mesoderm och endoderm, dessa lager ska bli olika delar av kroppens organ.
- Översta lagret "ektoderm" blir hår, hud, naglar, ryggmärg och nerver.
- Mellanlagret "mesoderm" blir blodceller, skelett, njurar, könskörtlar och muskler inklusive hjärtat.
- Inre lagret "endoderm" blir lungor, tunga, körtlar, lever, tarmsystem och urinvägar.
Ryggmärgen som tills nu legat helt blottad ska stängas. Ett rörformat hjärta bildas och ska snart börja slå sina första slag. Själva embryot är nu omkring två millimeter långt, stort som ett knappnålshuvud, men har ändå ett förstadie till både ryggrad och hjärna. Skelettet börjar bildas med revben, ryggrad och kranium.


Från Libero


Vecka 5


Barnet:

24 dagar och 4 mm. Nu anar du säkert att du är gravid, om inte annat så för att mensen inte har kommit som förväntat. En del kvinnor känner av bröstspänningar och graviditetstestet är med all sannolikhet positivt. Somliga känner vid den här tiden en ovanlig metallsmak i munnen. De flesta kvinnor kissar oftare än de brukar göra. Orsaken är dels att det är en större blodgenomströmning i området kring livmodern, dels att den växande livmodern trycker mot urinblåsan. Det är helt normalt att känna sig väldigt trött och kanske lite extra hungrig.

Mellan det blivande barnet och livmodern finns moderkakan med sitt grenverk av blodkärl. Armanlagen sticker ut från kroppen som små, små vingar. Ryggraden anläggs och hjärnanlaget är delat i två halvor. Mellan kotorna i ryggraden letar sig nervbuntar ut från ryggmärgen. Dessa letar sig sedan till ut till hela kroppen. Nu kommer det snart att visa sig om det blir en flicka eller pojke. Ägget är till hundra procent kvinnligt så beroende på spermien som befruktat ägget avgörs om utvecklingen skall gå mot en flicka eller en pojke. Om det är en sädescell med en y-kromosom som träffat ägget först kommer testosteron nu att börja frisättas i höga halter. Då blir det en pojke. Sker inte denna utsöndring blir barnet en flicka.


Mamman:

Du kan när som helst ringa till mödravården där du bor. Barnmorskorna svarar på alla frågor och föredrar du att få hjälp med att göra ett graviditetstest, kan du göra det här. Eventuellt kan du redan nu boka tid för ett inskrivningssamtal lite längre fram.


Behov och syskonkärlek

Jag har ett ostoppligt (är det ens ett ord?) behov av att skriva om det här. Trots att jag är medlem på forum där jag skriver om graviditeten så räcker det inte. Trots att jag har min bästa vän att prata med det om, så räcker det inte. Därför blev den här bloggen till.

Här kommer jag skriva om mina tankar och känslor, och naturligtvis om vad som händer både med mig och med det lilla embryot. Den lille/a i magen som kommer att bli så älskad, om allt bara går bra och den kommer ut till oss.

Min dotter har länge önskat sig ett syskon. Hon vet inget än, det är för tidigt att berätta. Men jag längtar till dagen då jag får berätta för henne att jag har en bebis i magen. Hon kommer att bli så lycklig!

Anonymitet

Egentligen bloggar jag på en annan blogg, och om allt går väl så kommer jag att länka ihop de här två. Men än så länge är allt så nytt. Ingen vet förutom maken såklart och min bästa vän. Hon berättade direkt för mig och jag ville göra detsamma för henne.

Kanske finns det någon som kommer snubbla över den här bloggen och förstå vem jag är. Lägga ihop 2 och 2, men det gör ingenting isåfall. Jag vill bara inte att alla jag känner ska veta om något händer. Så vet du vem jag är, håll det inom dig tills vi väljer att berätta. Tills dess håller jag mig nämligen anonym här.

Jag har en liten Zäta i magen

Jag har inte riktigt tillåtit mig att vara glad åt graviditeten än. Strecken har varit svaga och jag vet inte, jag har en oro inom mig. Men om jag hade gjort som jag tänkte från början och testat först igår på dagen för min mens så hade strecket inte varit så svagt. Det var inte lika starkt som kontrollstrecket men det var där tydligt och rött. Tror att jag hade kanske varit lugnare då.

Nu har jag iallafall bestämt mig för att glädjas åt det här. Ja det kan bli missfall eller utomkvedshavandeskap eller vad som helst, men det vet man ju aldrig. Jag är ingen människa som brukar oroa mig i förväg så jag vet inte riktigt vad det här kommer ifrån.

Jag har en lite Zäta (dottern döpte bebisen långt innan den ens var tillverkad.) i magen och det är helt fantastiskt!

RSS 2.0