Nionde veckan

Från babycenter

Nu är du åtta veckor gången (eller gravid i nionde veckan, om du föredrar att räkna så).

Så här växer din bebis

Den lilla svansen håller på att försvinna och i och med detta (och annan viktig utveckling) är embryot nu officiellt ett foster. Detta är ett kritiskt utvecklingsstadium, eftersom bebisens inre organ utformas håller på att utformas.


Bebisen rör på sig mest hela tiden nu, men du kommer inte att kunna känna något än på några veckor.fetal development at 8 weeks Armarna har växt, händerna har fått handleder och möts nu över hjärtat. Benen växer och fötterna kanske också har växt såpass att de möts framför kroppen. Det är fortfarande nästan omöjligt att avgöra om det är en pojke eller en flicka, men du kan ju alltid läsa gammalt skrock om hur du förutsäger barnets kön för underhållningsvärdet!


Grattis! Nu är embryot ett foster, vilket betyder "en liten." Livmodern expanderar för att ge plats åt sin gäst, som nu är ungefär 1,6 centimeter lång - ett litet hallon. Det sker många förändringar denna vecka - den lilla svansen som embryot hade är borta och alla organ, muskler och nerver börjar fungera. Händerna böjs nu vid vristen och fötterna börjar förlora sin simhud. Ögonlock börjar formas.


Din kroppsform förändras också ioch med graviditeten. Dina bröst kan ha växt så att du behöver en större BH som ger bättre stöd än dina vanliga och ditt midjemått kan ha expandrat såpass att du måste packa undan favoritjeansen till nästa år.


Från Libero

Vecka 9


Barnet:

2-3 cm långt. Stor som en rosenknopp! Barnets hud är mindre genomskinlig. Det går att se näsborrarnas hål och nervsystemet mognar allt mer. Flest nervceller bildas på den plats där hjärnan utvecklas, cirka 100 000 per minut. Barnets inre könsorgan börjar utvecklas.


Mamman:

Din blodvolym ökar. Du blöder kanske lite mer från tandköttet när du borstar tänderna och du får lättare näsblod. Det beror på att genomblödningen ökar i alla slemhinnor. Kanske har du mindre lust till sex? Det är inte ovanligt men det är bra att veta att sex inte skadar graviditeten. En del kvinnor kan i stället uppleva en ökad lust när de är gravida. Det här brukar vara en omvälvande tid för både den blivande mamman och pappan. Att du som kvinna kan uppleva att du svänger mer i humöret än du annars brukar göra är vanligt. Det är för de flesta både starka känslor och ett virrvarr av tankar som avlöser varandra och behöver bearbetas. Det kan vara en påfrestande period innan allt faller på plats igen. Det är naturligtvis också påfrestande att må illa och vara gräsligt trött hela dagarna. Håll ut! För de allra flesta brukar det släppa när du kommer till vecka 12.

Moderkakan växer i takt med barnet. Att den fungerar utan problem är helt avgörande för barnets fortsatta utveckling och tillväxt. Den fungerar både som närings- och syretransportör. I navelsträngen löper 3 blodkärl; 2 vener och en artär. Moderkakan reglerar hormonnivåerna så att en konstant hög nivå av progesteron finns i cirkulationen. Det gör att livmoderväggens muskulatur förblir avspänd och mjuk. Mot slutet av graviditeten, i tid för förlossningen, sjunker progesteronmängden i blodet och det för med sig att livmodermusklerna kan dra ihop sig. Kvinnan får sammandragningar.



Från Familjeliv


Kroppen: Tandköttet blir uppmjukat och kan därför bli mer lättblödande, var därför extra noga med tandborstningen. Olika graviditetshormoner påverkar dig, man kan fortfarande känna sig trött och illamående, men det brukar gå över om några veckor. En del kvinnor har små blödningar tidigt under graviditeten, det är inte ovanligt att det sker när mensen brukade komma. Det kan bero på alla hormonförändringar och på att slemhinnorna i kroppen blöder lättare när man väntar barn. Om blödningen skulle göra ont ska du söka hjälp.


Embryot: Embryot är nu stort som jordgubbe, cirka tre centimeter och fötterna är cirka två millimeter stora. Halsen tar form och käkarna är färdigutvecklade. Munhåla och näsa förenas, öron och näsa kan nu ses och ansiktet börjar totalt sett få mänskliga drag. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.


...

Jag mår så galet illa att jag inte vill eller orkar göra nånting. Sitter och lider mig igenom dagarna på jobbet och vill sova så fort jag kan när jag kommer hem. För när jag sover är enda tiden jag inte mår illa. Hoppas inte att det här varar länge...

Åttonde veckan

Från Babycenter

Gravid: 7 veckor


Nu är du sju veckor gången (eller gravid i åttonde veckan, om du föredrar att räkna så).


Så här växer din bebis

I teorin är bebisen fortfarande ett embryo, eftersom den ännu har en liten svans, men den kommer att försvinna inom kort. Svansen är det enda som krymper - hjärtat och hjärnan blir alltmer sofistikerade, ögonlockens veck formas, nästippen bildas och armarna (som nu har armbågar) böjs något över hjärtat.


Nu är embryot ungefär 1,25 centimeter långt (ungefär så stor som ett litet smultron) och har utvecklat tydliga fingrar och tår med lite simhud emellan. Det hoppar och far i plötsliga perioder av aktivitet. Levern producerar stora mängder röda blodkroppar tills benmärgen har utvecklats och tar över den rollen.


Åttonde veckan är början på en mycket aktiv period. Från och med nu och fram till 20 veckor kommer bebisen att växa snabbt och de kroppsdelar som formades under de första veckorna (t ex hjärtat och hjärnan) kommer att bli mer specialiserade och utvecklade. Tänderna och gommen håller på att formas just nu och öronen fortsätter att utvecklas. Fostrets hud är papperstunn och blodådrorna syns tydligt.


Du befinner dig i första trimestern, vilken är den då många drabbas av vanliga graviditetsbesvär. Det kan vara svårt att behålla maten om du är väldigt illamående, vilket delvis är en följd av hormonförändringar. Du kanske behöver kissa oftare än vanligt - din växande livmoder trycker på blåsan och hormoner påverkar vätskenivåerna i din kropp. Allt detta lägger sig längre fram.


Motion är nyttigt även under graviditeten, men läs om träning så du vet vilken typ av motion som passar under graviditeten och vilka riktlinjer du bör känna till så att du inte gör något olämpligt
.


Från Libero


Vecka 8


Barnet:

Ca.15 mm. Vikten är cirka 2 gram. Det blivande barnet liknar allt mer en liten människa i miniatyr. Huvudet är i proportion fortfarande stort i förhållande till överkroppen och mycket större än underkroppen. Kroppen rätar upp sig allt mer och början på det som skall bli armar, ben och fötter syns tydligt. Det är full aktivitet i livmodern. Barnet rör sig hela tiden och sover bara korta stunder åt gången. Rörelseimpulserna från hjärnan når nu ända ut i armar och ben. Dessa signaler skickas via nervsystemet ut till musklerna och ger dem instruktioner om hur de skall bete sig. Omvänt går det också information tillbaka från kroppens mer perifera delar. Att barnet nu kan röra sig är betydelsefullt inför den vidare utvecklingen av muskler och leder. Sinnesorganen anläggs. Moderkakan är självförsörjande på hormoner och anlag finns nu till de viktigaste inre organen. Hjärtat slår regelbundet.


Mamman:

Kanske känner du sug efter att äta vissa speciella saker? En del kvinnor upplever att det som brukar smaka gott inte längre gör det. Vissa tidigare angenäma dofter kanske du plötsligt inte står ut med längre. Det är inte så konstigt om du känner av små stick och en förnimmelse av något som liknar svag mensvärk längst ner i magen. Den växande livmodern är nu stor som en apelsin och tänjer på de band den är förankrad i. Det vore konstigare att inte känna någonting alls när livmodern blir större och tar allt mer utrymme i anspråk.

En liten blödning under graviditetens första tredjedel behöver inte betyda att du är på väg att få missfall. Det är relativt vanligt. Är du osäker eller har tilltagande smärtor i samband med att blödningen håller i sig eller ökar bör du däremot ta kontakt med sjukvården.


Från Familjeliv

Vecka 8


Kroppen
: Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.
I vissa landsting kallas du till ett hälsosamtal hos barnmorskan för att prata om alkoholvanor, kost och livsstil. Hos andra landsting sker detta samtidigt som inskrivningen. Det ser olika ut i olika delar av landet.


Embryot: Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.


RSS 2.0